Już 8 listopada swoją polską premierę będzie miała najnowsza książka Marca Grossmana, zawierająca 100 receptur na różnorodne dania kuchni żydowskiej.
🧡 Kuchnia żydowska pachnie imbirem i innymi korzennymi przyprawami. Należą do niej potrawy, które rozgrzewają w chłodne jesienne dni. W publikacji znajdziemy dania nam najbliższe, czyli kulinarne klasyki kuchni aszkenazyjskiej, takie jak czulent, kugel, knysze, holiszkes, cymes.
„W tym konkretnym przypadku są to koszerne przepisy osiadłego w Paryżu nowojorskiego Żyda, wnuka rosyjskich imigrantów, który dorastając, jadł wiele azjatyckich potraw.”
Jak wskazuje tytuł, publikacja jest pełna receptur, którymi można się zainspirować przy przygotowaniu kolacji szabatowej. Ale to nie wszystko – wyróżnione są także „przepisy na dni pozostałe”. Są też te, przywodzące na myśl Bliski Wschód jak hummus, a nawet bajgle kojarzone z ulicami Nowego Jorku, choć w rzeczywistości pochodzą z Polski.
Nie brakuje przepisów na zbliżającą się wielkimi krokami Chanukę. Mowa tu na przykład o pączkach z dżemem i cukrem pudrem oraz innych tłustych wypiekach. Odnajdzie się tutaj również przepis na moje ulubione placki ziemniaczane, czyli latkes.
Grossman prezentuje wiele dań, które warto spróbować ze względu na to, że przypominają naszą rodzimą kuchnię. Zaskakujące mogą okazać się jedynie nietypowe połączenia smakowe. Inspirujące strony z przepisami wegetariańskimi, nowoczesnymi i nawet.. azjatyckimi. A wszystko to – jak wskazuje autor – w koszernym wydaniu.
Dodaj komentarz